Het Nederlandse kabinet heeft in een reactie op een verslag van rapporteurs over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk aangegeven dat het hoopvol is op het punt van handel en behoud van banen. Er zijn daarnaast nog wel voldoende aandachtspunten. Het kabinet zet in deze onderhandelingsfase in op ‘een gebalanceerd, ambitieus en breed handelsakkoord zonder of met zo laag mogelijke tarieven en zonder of met zo min mogelijk non-tarifaire belemmeringen’.
Verder geeft de regering aan dat er een goede basis is voor eenvoudige handel na de Brexit en dat men verwacht 300.000 banen in Nederland te behouden.
Kabinetsreactie
Het kabinet wil daarnaast ‘effectieve afspraken over douaneprocedures zodat de stijging van de kosten voor handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) geminimaliseerd wordt’. Terugkeer van douaneformaliteiten bij UK transport is haast onvermijdelijk, aangezien het VK niet langer deel wil uitmaken van de interne markt en de Douane-Unie van de Europese Unie (EU). Het kabinet stelt daarom dat ‘de toekomstige handelsrelatie met het VK ingrijpend zal veranderen met meer belemmeringen dan nu het geval is’. Volgens ons is het belangrijk dat de douaneformaliteiten tot het minimale worden beperkt en zo eenvoudig mogelijk worden vormgegeven. Invoering van invoerrechten moet koste wat kost voorkomen worden, aangezien daarmee het gelijke speelveld voor Nederlandse bedrijven ernstig beperkt zou worden.
(Noot: Het minimaliseren van douaneformaliteiten speelt een belangrijke rol in de grens tussen Ierland en Groot-Brittannië. )
Handelsafspraken
Om het kabinet verdere handvatten te geven voor de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen werken wij momenteel aan een concepthandelsakkoord met bouwstenen voor ‘eenvoudige handel, logistiek en banen na Brexit’. Voor im- en exporteurs zijn de belangen van de handel van- en naar het VK enorm. Zo is het VK de derde handelspartner van Nederland wereldwijd. De handel levert 300.000 banen op in Nederland en dat is 3,3 procent van totale werkgelegenheid. Het transport náár Engeland bedroeg in 2015 € 38 miljard aan goederen, tegenover een import van € 21 miljard. Goede handelsafspraken moeten ervoor zorgen dat de handel ook na Brexit eenvoudig blijft. Een overgangsperiode – met behoud van de huidige situatie – is noodzakelijk totdat Brussel en Londen goede handelsafspraken hebben gemaakt.