Exporteert of importeert uw bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Of gaat dit in de toekomst gebeuren? Dan zal de Brexit ongetwijfeld een aantal vervelende consequenties hebben. Het is belangrijk om te weten welke dingen kunnen veranderen en hoe je hier als bedrijf mee om kunt gaan.
Hard Brexit of Soft Brexit
Momenteel liggen er verschillende versies van een mogelijke Brexit op tafel, maar vaak spreekt men van de ‘harde’ variant en de ‘zachte’ variant. Bij de zachte variant blijven de Britten deel uit maken van de Europese Interne markt: vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen. Bij een harde Brexit vervallen deze vrijheden en verlaat het VK de Europese interne markt en de Europese douane-unie.
Wat houdt partijen dan tegen om voor een ‘zachte’ Brexit te gaan? De Britten willen absoluut geen vrij verkeer van personen, wat onderdeel is van een interne markt en willen niet gebonden zijn aan bepaalde EU-regelgeving. Bij de EU lijkt het sentiment te zijn; erin of eruit en niet de krenten uit de pap.
Gevolgen
De Brexit kan, afhankelijk van het scenario, grote gevolgen hebben op de huidige manier van handelen. Onderstaand een aantal voorbeelden van dingen die kunnen veranderen:
Soft Brexit
Niet in de EU, wel in de interne markt, zoals Noorwegen. Hierbij neemt het VK de EU wet- en regelgeving grotendeels over, wat o.a. moet leiden tot:
- Erkenning EU transportvergunningen en regelingen
- Incidentele douanecontroles, waardoor minimale wachttijden
- Het opmaken van export documenten, maar geen hoge importheffingen
Hard Brexit
Het VK verlaat de Europese interne markt en de Europese douane-unie. Bij het gebrek aan een akkoord, treden de WTO-spelregels in werking. Dit zou o.a. leiden tot:
- Een toename van kosten bij export door hoge importtarieven
- Het verplicht gebruik van douanedocumenten
- Douane- en paspoortcontroles, met lange wachttijden aan de grens
- Veterinaire- en fytosanitaire certificaten
Tussen de ‘harde’ en ‘zachte’ Brexit zit uiteraard ook nog een grijs gebied. Het is niet persé het één of het ander, daar zal over onderhandeld moeten worden. Mochten de onderhandelingen niet slagen, komt er een ‘harde’ Brexit.
Windhorst bereidt zich voor op alle mogelijke gevolgen. Windhorst beschikt over de kennis en tools om, ongeacht het scenario, haar klanten te voorzien van vervoer naar en vanaf het VK.
Aanvragen EORI-nummer
Voor bedrijven die binnen de EU zijn gevestigd en zaken doen met bedrijven buiten de EU, geldt dat zij een nummer moeten hebben waarmee een douaneaangifte gedaan kan worden. Voor bedrijven die zaken doen met het VK, geldt dit dus evengoed. Dit nummer heet een EORI-nummer. Men verwacht dat de wachttijd voor deze nummers kan oplopen tot drie maanden, dus wacht niet te lang met aanvragen.
Herzien van uw levervoorwaarden
Wanneer u producten exporteert, dan wilt u na de Brexit natuurlijk niet onverwacht worden geconfronteerd met allerlei heffingen, zoals mogelijke invoerrechten en andere kosten die gemoeid zijn met in- en export. De afspraken hierover, kunt u vastleggen in uw levercondities. Gelukkig zijn er internationale standaarden voor de verschillende opties in levercondities. Branche-organisatie EvoFenedex heeft ze hier op een rij gezet.
Wilt u weten welke voor uw bedrijf het meest geschikt zijn? Neem dan contact met ons op, wij helpen u met advies.
Recessie
Economen voorspellen voor alle verschillende scenario’s een bepaalde mate van economische teruggang in het VK als gevolg van de Brexit. Hoe harder de Brexit, hoe groter de economische gevolgen. Wat er dus exact gaat gebeuren met de handelsvolumes, is grotendeels afhankelijk van de ‘hardheid’ van de Brexit.
Geen handel meer?
Hoewel het onvermijdelijk is dat handelsvolumes zullen dalen, zal de handel met het VK niet zomaar verdwijnen. Op dit moment importeert de UK ongeveer twee maal zoveel als het exporteert. Ook na een Brexit zal de behoefte aan buitenlandse producten niet zomaar stilvallen.
Business kansen
- Door de extra uitdagingen zullen exporteurs mogelijk kiezen voor andere afnemers binnen Europa. Hierdoor krijgen bedrijven die wel exporteren naar de UK mogelijk meer ‘speelruimte’. Export naar het VK wordt ‘specialistenwerk’.
- Omdat importeren voor de Britten zeer waarschijnlijk duurder wordt, ontstaan er kansen in de export van goedkopere producten. Zo blijft de koopkracht per saldo voor de Britten gelijk.