U weet als ondernemer in ‘food’ dat er tal van regels en richtlijnen gelden. Deze hebben meestal betrekking op hygiëne en voedselveiligheid. Deze regels en richtlijnen zijn ook van invloed op het vervoer van deze goederen. Het transport is onderdeel van de keten en ook hier moeten hygiëne en veiligheid van de goederen worden gewaarborgd. Hoe dan ook geven wij u graag een aantal tips en laten we u zien dat u van sommige regels helemaal geen ‘last’ hoeft te hebben.
Hygiënecode en certificaten
Wanneer u voedsel gaat vervoeren, dan wilt u natuurlijk dat uw vervoerder zich kan voegen naar uw hygiënecode. Heeft u een HACCP-certificaat? Dan is het fijn om te weten dat uw vervoerder hierop kan aanhaken. Een tip is om te kijken naar een vervoerder die kwaliteitssystemen heeft als BRC, IFS, Skal of FSSC.
Wij als Windhorst zijn in bezit van het it BRC-certificaat en het SKAL certificaat. De BRC is een van dé standaarden op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Het certificaat toont aan dat er een goedgekeurd kwaliteitsbeleid is en dat alle relevante aspecten onder controle zijn. De SKAL-certificering is speciaal voor de opslag en het vervoer van biologische producten. Als Windhorst kunnen wij dus gemakkelijk aansluiten op de strengste Europese regels op het gebied van voedselhygiëne en voedselveiligheid. Wanneer wij voor u verpakken, labelen, opslaan en vervoeren, hoeft u over het meeste niet meer na te denken: wij regelen alles voor u.
Hoe vervoeren?
Natuurlijk bepaalt uw product en de kwaliteit waarmee het bij de klant en consument afgeleverd moet worden, voornamelijk waarin/waarmee u dat product vervoert. Als het kan, heeft het vanuit een efficiëncy- en kosten-oogpunt, meestal de voorkeur om te kiezen voor één van de meest gekozen opties.
Euro of Chep
Het meeste voedsel dat wij vervoeren, komt en gaat op houten Europallets en Chep pallets. Europallets zijn pallets die je koopt en waarbij een statiegeldregeling geldt. Chep pallets werkt met een ‘poolsysteem’ waarbij je alleen betaalt voor het gebruik van de pallets. Een soort huur dus.
Behalve houten pallets, zijn kunststof pallets steeds populairder aan het worden. Bij kunststof pallets zijn er allicht minder splinters en is het oppervlak ook gladder, waardoor er minder makkelijk bacteriën aan hechten. Ook kunststof pallets zijn verkrijgbaar als Europallet of Chep pallet.
Welke pallet voor u de beste keuze is, kunnen wij inzichtelijk voor u maken, op basis van kosten en voedselveiligheid. En dat is onze tip, om deze informatie kosteloos bij ons in te winnen.
Emballage administratie
De lastdrager, waar de goederen op worden vervoerd, wordt ook wel emballage genoemd. Een goede administratie van emballage is cruciaal, want er gaat veel geld in om. Hoeveel lastdragers van welke type zijn aan een bepaald adres geleverd? Is de lastdrager verkocht, is de emballage geruild of houden we voor dit adres een saldo bij?
Is de emballage administratie niet goed op orde, dan kost dit simpelweg geld. U raakt pallets kwijt, weet niet waar deze zijn gebleven en moet daarom nieuwe kopen. Bij Windhorst kunnen wij u ondersteunen bij de emballage administratie of deze geheel voor u voeren.
Probleem met Groot-Britannië?
Behalve de ‘standaard’ pallets, zijn er tal van logistieke middelen. Denk aan lekbakken, opzetranden, deksels voor opzetranden, vriesmatten, stapel- en distributiebakken en palletboxen. Laten we die laatste even als voorbeeld nemen. Een palletbox is een kunststof doos, met of zonder wielen, die wel of niet met een deksel wordt afgesloten. Als u deze levert naar een klant in Groot-Britannië, betaalt de klant deze dan? Wilt u ze wel terugnemen? Wie betaalt dan het vervoer?
U ziet, deze vragen bevorderen het maken van een deal nou niet echt. Maar, wat moet dat moet. Wilt u een gedegen advies over logistieke middelen? Vraag dit dan aan ons. Wij helpen u graag en kosteloos.
Dan tot slot nog een tip over het vervoeren van voedsel naar Groot-Britannië op houten pallets of in houten kratten. Vanaf 1 januari 2021 namelijk moeten houten pallets en kratten voor Groot-Britannië zodanig behandeld zijn dat eventueel aanwezige schadelijke organismen zijn gedood. Het gaat hier om de ISPM15-standaard. Al het verpakkingshout dat na deze datum Groot-Britannië binnenkomt, kan worden geïnspecteerd of het voldoet aan de ISPM15-standaard. Wilt u weten hoe al uw pallets en kratten glansrijk door deze inspecties komen? Neem dan contact met ons op voor een goed advies.
In gesprek over levensmiddelendistributie
We stippen in dit artikel een aantal punten aan en daarbij realiseren we dat we nooit volledig kunnen zijn, en ook niet gericht op uw situatie tips en adviezen kunnen geven. We denken echter wel graag met u mee. Wilt u dus eens een goed gesprek over voedsel vervoeren, neem dan contact met ons op en vraag naar Frank Vermeer.